Oesje Zegel Expositie Grote of Jacobijner kerk Leeuwarden

Expositie in de Grote of Jacobijner Kerk

Vanaf begin maart tot 21 mei, exposeert Oesje Zegel, samen met Douwe Elias in de Grote of Jacobijner Kerk in Leeuwarden. Ze zullen, tijdens de 40 dagentijd, exposeren met schilderijen die ze samen hebben gemaakt over de vier Evangeliën Mattheus , Marcus , Lucas en Johannes.

Oesje Zegel schildert vanuit een christelijke achtergrond en Douwe Elias, alleen vanuit een kunstzinnige achtergrond. Die mooie combinatie geeft het onderwerp betrokkenheid en distantie.

De samenwerking tussen Oesje Zegel en Douwe Elias heeft in dit bijzondere geval geleid tot 4 grote schilderijen van de kruisiging van Christus. Oesje en Douwe hebben getracht de vier versies zoals ze in de Bijbel staan, Mattheüs, Johannes, Lukas en Markus, te vertalen met schilderkunstige middelen zoals kleur, compositie, sfeer & licht/donker.

Het was de bedoeling dat het geen letterlijke illustraties zouden worden. De tijden zijn veranderd en het verhaal is nu wel bekend.

De expositie is op zaterdagmiddagen te bezichtigen van 13:00 – 16:00 en tijdens kerkdiensten en concerten. (o.a. Mattheus Passion) De volgende kunstwerken zijn te bewonderen:

Mattheüs

De meest menselijke: Jezus lijkt het zelf niet te begrijpen: “Waarom hebt u mij verlaten?”

Rood – dramatisch.

Johannes

Op de toekomst gericht: Jezus verlosser van de erfzonde.

Zilver – blauw.

Lukas

Beschrijvend: Christus geeft de geest.

Berustend – blauw.

Markus

Eenzaam: “Waarom hebt U mij verlaten?”

Donker – dramatisch.

OESJE ZEGEL OLIEVERFSCHILDERIJEN | INFO@OESJEZEGEL.NL | 06 – 3374 4795